Med tiden, eftersom børnetallet stadig var stigende, blev der brug for mere plads i skolen. Derfor byggede man i sommeren 1908 en forskole til de mindste elever. Efter ønske af Svenstrup og beboerne i Hjortsvang Kær kom denne skole til at ligge i by­ ens østligste ende, (nuværende Borgergade 20).
Foruden et stort klasseværelse fik man også en gymnastiksal, og selvfølgelig en lærerindebolig. I begyndelsen var lønnen som lærerinde 625 kr. om året, mens læreren fik 1.000 kr. Tillige får hun et tillæg på 50 kr. årlig for at have håndarbejde med pigerne og et tillæg på 125 kr. til brændsel.



Forkolen ca. 1915.

Den første forskolelærerinde var Signe Mønsted, født 13. aprill881, som datter af førstelærer J. P. Mønsted ved Høver Skole i Storring.
Hun var uddannet på Vejle Forskoleseminarium i 1905 med karakteren "Meget godt skikket".
Hun kom til Hjortsvang 1. febr. 1909, men var her kun i halvandet år, da hun blev gift med blikkenslager Erik Andersen, Klovborg. Senere blev hun forskolelærerinde i Klovborg.

Derefter kom Jenny Jensen, datter af Portør J. P. Jensen i Trustrup, født 9. april 1881. Hun blev forskolelærerinde i Hjortsvang fra 1. marts 1910 og var uddannet på Th. Langs Seminarium, også med karakteren "Meget godt skikket".
Efter forskellige embeder i Vestjylland og på Lolland kom hun til Hjortsvang 1910. Hendes forældre flyttede da også hertil og boede deres sidste år her.

På grund af dårligt helbred opgav hun lærerindestillingen i 1922 og giftede sig samme år med boelsmand Karl Frederiksen i Hjortsvang Kær. I 1929 flyttede de til deres nybyggede hus på Bækvej 23 i byen.



Jenny og Karl Frederiksen ved brylluppet 1922.

Fra 1. nov. 1922 till. okt. 1924 var Lili Mortensen (Hübschmann) forskolelærerinde i Hjortsvang. Hun er født 23. febr. 1899 og opholdt sig fra hun var helt lille hos sin moster, pogelærerinde Nicoline Jensen, Starup Skole ved Aagaard.


Forskolelærerinde Lili Mortensen .


Lili Mortensen blev uddannet ved Vejle Forskoleseminarium, og fik samme gode udtalelse som de to foregående: "Meget godt skikket". Da hun fik stillingen i Hjortsvang 1922 flyttede mosteren Nicoline Jensen med som pensionist.

Lili Mortensen blev allerede 1924 gift med gårdmand i Hjortsvang Peder Pedersen (P. Pejsen), som var blevet enkemand i 1911, da hans hustru Sigrid Svenstrup døde.
Lili søgte derfor afsked fra lærerindegerningen og blev gårdmandskone, indtil hun og P. Pejsen med sønnen Ejvind i 1930 flyttede ind i "Det hvide Hus", som Lili kaldte det hus Jørgen Svenstrup havde bygget i 1917.



"Det hvide Hus", Borgergade 53 .


Lili blev med tiden byens lokale skribent, hun gjorde sange til fester og runde fødselsdage, skrev omtaler af mindeværdige begivenheder, der blev offentliggjort i de lokale blade og aviser, desuden skrev hun vers om tidens gang i lokalsamfundet og hvad hun nu syntes var en omtale værd. Der findes også en bog af hende med titlen: "Helga Former", samt en ungdomsbog "Trekløveret". Efterhånden som Lili begyndte at skrive, tog hun fra sin mors familie efternavnet Hübschmann. Ved Hjortsvang skolevæsens 200 års jubilum i 1943 blev der arrangeret en fest i forsamlingshuset, hvor "Mindets Sang" af Lili Hübschmann blev sunget.

Sangen er gengivet her:



"Mindets Sang" 1943.


Efter ca. 50 år i Hjortsvang flyttede Lili Hubschmann på sine gamle dage til Flemming Plejehjem. Hun døde 31. dec. 1976 og er begravet på Linnerup Kirkegård.

Som et appendix til dette infoteksafsnit er Lili Mortensens Kaldsbrev, hendes ansættelses- og afskedspapirer gengivet.


Lili Mortensens kaldsbrev 1922.



Ansættelsesbrev 1923 og afskedspapir 1924.


Man ved, at der er tre lærerinder efter Lili: frk. Beenfeldt, frk. Vig og frk. Jacobsen. De to sidste ved man ikke rigtig noget om, men det er lykkedes at finde en brorsøn til Maren Beenfeldt, som fortæller om hende. Hun var født 1884 i Uldum og uddannelsen som lærerinde fik hun på Vejle Seminarium og på Jonstrup Seminarium i København.
Hun havde forskellige stillinger som lærerinde med kortere ophold, blandt andet i Sdr. Vissing og Vester Ørum. På Mors blev det af længere varighed, vistnok tre år, inden hun ca. 1925 kom til Hjortsvang.
Frk. Beenfeldt viste sig at have evnen til at give børnene gode kundskaber og ikke mindst en god opførsel. Der skulle være orden og ro i klassen, hvis ikke, kunne der godt vanke een på siden af hovedet.
Hun var vældig god til at fortælle og gjorde især meget ud af geografi. Hun havde i studietiden - hvad der slet ikke var almindeligt dengang - rejst en del i både Tyskland, Schweiz og Italien. Det kunne hun fortælle børnene om. Dengang, i 20-erne og 30-erne, var det noget helt usædvanligt, at een man kendte kunne berette om, hvordan der så ud i andre lande.



Maren Beenfeldt.

Frk. Beenfeldt var ikke meget med i det selskabelige liv i Hjortsvang. Hun holdt sig til arbejdet med skolen, modsat sin lærerkollega Jens Kristensen, som sammen med hustruen Mitte, var med til næsten alle private fester eller offentlige sammenkomster.

Frk. Beenfeldts tid i Hjortsvang kom til at vare næsten 25 år. Hun fratrådte stillingen som lærerinde ca. 1949, hvorefter hun flyttede til en lejlighed på Sønderbro i Horsens. Der levede hun til 1965 og er begravet på Uldum Kirkegård.
Det har så været frk. Vig og frk. Jacobsen, der var forskolelærerinder i de to-tre år efter Maren Beenfeldt, inden Eva Thagaard Olesen kom hertil i 1952. Hun blev ansat som lærerinde for de første 4 årgange og havde bolig i forskolen.


Eva Thagaard Olesen.


Læs mere om Eva Thagaard Olesen i infoteksafsnittet "Hovedskolen og dens lærere".

Opdateret d. 14.2.2022