Knud Poulsen Svenstrup kom til Hjortsvang som afløser for Weiersøe i 1850.
Han er født 13. maj 1820 på gården Svenstrup i Vinding Sogn syd for Holstebro. Han havde som helt ung lyst til at læse i stedet for at være bonde. Det satte hans forældre sig imod, men trods det tog han som tyveårig på Snedsted Seminarium. Han blev dimitteret derfra med karakteren "Meget duelig".
Først efter ca. 10 år gik han tilbage til sine forældres hjem for at forlige sig med dem. Han kom til gården ved aftenstid, mødte sin yngre bror og spurgte, om han kunne blive der om natten. Broderen kunne ikke genkende ham, men moderen som allerede var gået i seng, genkendte ham på stemmen og sagde: "Det er missæl Knud". Dermed var familien forsonet!



Den ældre Knud Svenstrup.


Efter uddannelsen på seminariet 1842 fik Knud Svenstrup forskellige stillinger som huslærer, først på Gunderstedgaard i Himmerland, derefter flere andre steder, sidst på Hvolgaard i Langskov Sogn, hvor han var i 3 år.
Under Treårskrigen 1848-50 meldte han sig frivillig, men det kompagni han var ved lå uvirksomt på Fyn hele det første år, derfor - og fordi den afholdte krigsminister Tscherning var gået af - meldte han fra igen. Da embedet i Hjortsvang ved Weiersøes forflyttelse 1850 blev ledigt, søgte og fik han dette, vistnok med anbefaling af Aarhus Stifts biskop Brammer, som var forstander på Snedsted Seminarium, da Svenstrup var der.

Knud Svenstrup fortsatte med det, som lærer Weiersøe i sin tid gjorde: at udfærdige juridiske dokumenter, som f.eks. aftægtsbreve for folk i sognet. Han var ikke blot pinlig omhyggelig i formuleringen, men kunne som et eksempel, når der blev skrevet at aftægtsfolkene skulle have adgang til brønden, tilføje at de også havde ret til at bruge afvandet. Efter nogle år som degn og lærer i Hjortsvang blev han forlovet med datteren på Lehnsgaarde, Anne Marie Jørgensdatter. Det passede ikke rigtig den velhavende far - Jørgen Jensen - at få en fattig degn til svigersøn. Da Svenstrup ved det første besøg på gården blev præsenteret for Anne Maries forældre og efter den tids skik skulle have en dram, tog Jørgen Jensen et lille gammelt glas til ham i stedet for det sædvanlige store! Men de to unge blev gift 15. dec. 1855; med tiden fik de to sønner og en datter, og det blevet godt og rigt liv i Hjortsvang.

Svenstrup var en dygtig lærer, især gik han meget op i at fortælle børnene historie og religion. I begyndelsen var hans og Anne Maries livsindstilling præget af Grundtvig, men da deres datter døde kun et par år gammel, ændredes deres religiøse syn og kom til at bære præg af Indre Mission. I den retning gjorde Svenstrup med tiden et stort arbejde som foredragsholder på egnen. Men han var ikke den, der overtalte eller tvang folk - heller ikke sine to sønner - ind i noget mod deres egen overbevisning, og anvendte ikke de såkaldte gudelige talemåder.
Hvis missionsfolk, som ville overtale andre, kunne sige: "Dette er Guds Villie", kunne han sige om dem: "De siger nok det er Guds villie, men de mener deres egen".

Svenstrup gik omkring på sine ben, når han talte ved møder i omegnen. Han var i det hele taget en rigtig vandringsmand. Da han en dag havde et ærinde i Horsens, stod han meget tidligt op, gik til Horsens og hjem igen. Den dag kom han dog lidt for sent til første time! En del af lærerlønnen bestod dengang stadig af hø og halm til lærerens husdyr. Knud Svenstrup avlede en del hø og halm, for en stor del ved hjælp af folk, som han skrev dokumenter for, på de 13 tdr. land der tilhørte embedet, og som lå ude i Vestermarken. I sogneforstanderprotokollen fra 1882-1913, ser det ud til at denne form for løn ophører i 1898 under Jørgen Svenstrup.

Efter 35 år som en meget afholdt mand i sognet, søgte Knud Svenstrup - fordi hans syn var blevet svækket - i 1885 sin afsked som lærer. De "gamle Svenstrupper" boede hos sønnen og efterfølgeren Jørgen Svenstrup, og de fulgte med, da han og Laura i 1897 flyttede over i den nye store skolebygning, der kom til at ligge vest for den gamle skole.
Knud Svenstrups hustru Anne Marie døde 1909. Men Knud Svenstrup blev en gammel mand, der stadig kunne huske og fortælle om sin ungdoms fodture rundt i Jylland og om sin oplevelse af et Skamlingsbankemøde i 1845.
Knud Svenstrup havde stor fingerfærdighed i at flette nyttige, smukke og solide genstande af halm og pil. Små og større madkurve, sædekurve, humlekurve og lignende, som han solgte eller forærede til andre. På Hjortsvang Museum findes der flere af disse flettede ting, f.eks. en kurv, der er stor nok til en spædbarnsseng og vist også har været brugt som sådan.
I 1920 blev han syg af "Den spanske Syge", en slem influenza, og døde 27. febr. 1920, næsten hundrede år gammel; han blev 6. marts under stor deltagelse begravet på Linnerup Kirkegård.

Det var så i 1885 at Jørgen Svenstrup blev lærer og kirkesanger her.
Han er født i Hjortsvang Skole 28. maj 1852 og selvom han altså var en indfødt i sognet, kom han dog med noget nyt i sin lærergerning. Han blev uddannet på Gedved Seminarium og var derefter lærer forskellige steder. Den sidste stilling før han fik embedet i Hjortsvang, var ved den nyoprettede skole i Torp ved Underup. Her mødte han Laura fra Torp Søgaard. De giftede sig, mens han var lærer i Torp. Den 29. juli 1885 flyttede de til Hjortsvang.

Trods forældrenes ret indremissionske holdning havde der i hjemmet alligevel været en frihed til at vælge sin egen indstilling. Jørgen Svenstrup og Laura valgte det grundtvigske livssyn, hvor al oplysning må bygges på levende ord, ikke på udenadlærte remser og ikke på tvang. Hans ord var så levende, at han i de små klasser fortalte danmarkshistorie og bibelhistorie på ravjysk for børnene, så forstod de hvad han berettede om.



Jørgen Svenstrup med elever og forskolelærerinden Jenny Jensen ca. 1915 .

Jørgen Svenstrup fortsatte faderens omsorg for sognets beboere med hensyn til at skrive dokumenter og kontrakter. Desuden kom mange til ham og fik en god snak, hvis der var problemer, eller hvis nogen havde haft en glædelig oplevelse. Han var ikke den, der selv offentlig stod i spidsen for noget, men var en baggrundsstøtte for mangt og meget; han var meget optaget af det offentlige liv i sognet og gjorde meget for at få de rette mænd på foreningernes tillidsposter. Han satte interesserede folk igang med at starte en læseforening, som blev begyndelsen til en folkebogsamling, senere ved pastor Krings hjælp til Hjortsvang Bibliotek. I sogneforstanderprotokollen kan man se, at pastor Kring i 1908 anmoder kommunen om bidrag til en børnebogsamling. Det blev vedtaget at yde 75 kr. årligt i 10 år. Desuden holdt Jørgen Svenstrup i nogle år aftenskole for de unge, hvor han fortalte og læste op. Sogneforstanderprotokollen fortæller under 18. marts 1895: "Et Andragende fra Lærer Svenstrup i Hjortsvang og Privatlærer Karl Jensen i Hammer om Tilskud af Kommunekassen til Lys og Varme ved Afholdelse af Aftenskole. Der tilstodes hver 12. kr."

Man fortæller også, at Svenstrup var så musikalsk, at han, når han havde hørt en melodi 2-3 gange, kunne skrive den ned i noder. Svenstrup var sandsynligvis igangsætteren ved bygningen af det første lille forsamlingshus i 1894, der lå øst for den nuværende sportsplads. Der blev endvidere stiftet en foredragsforening, som i en lang årrække afholdt 2-dages efterårsmøder med taler af kendte personligheder (vistnok efter forbillede af Jens Jørgensen, Bjerregaard i Aale.)



Skolebillede 1913 med Laura og Jørgen Svenstrup samt Jenny Jensen



Der kom med tiden megen sorg i Laura og Jørgen Svenstrups hjem. Af deres 5 børn døde 3 i en ung alder. Aage, født 1883, som var lærer ved Vamdrup Realskole, døde 1905. Sigrid, født 1881, blev gift med gårdejer Peder Pedersen i Hjortsvang, døde 1911, og Dagmar, født 1886, som blev sygeplejerske, døde 1916.

Lærergerningen i Hjortsvang kom til at vare i 31 år. I Jørgen Svenstrups tid blev den nye store skole bygget i året 1897. Et nyt stort rødstenshus med højere til loftet og god plads, også til lærerfamilien. Børnetallet i sognet var efterhånden blevet så stort, at der slet ikke var plads nok i den lille gamle hvidkalkede skole. Sogneforstanderprotokollen fortæller under mødet 2. jan. 1897, at det vedtages at antage et skriftligt tilbud fra Snedker Peder Pedersen, Hjortsvang, om at udføre snedker- og tømrerarbejdet ved Hjortsvang ny skole for 556 kr. Murerarbejdet overdrages til murer Hans Kr. Sørensen, Aale, for 900 kr. Hertil kommer betaling for kørsel til byggeriet af grus, mursten, træ o.s.v. Den gamle skole blev 1898 solgt til Niels Jørgen Nielsen Mølgaard for 4.435 kr. Tyve år senere lod Jørgen Svenstrup bygge et hus på den anden side af vejen, hvor han og Laura samt "gamle Svenstrup" flyttede ind i 1917.



Familien Svenstrup.

Jørgen Svenstrup havde da søgt og fået sin afsked fra 1. okt. samme år. Det var afslutningen på to store personligheders virke ved Hjortsvang Skole i 65 år.
Hjortsvangfolkene hædrede ham med en stor fest i forsamlingshuset.
Som nævnt døde den gamle Knud Svenstrup i marts 1920; Laura Svenstrup døde efter et par dages sygdom i aug. 1921 og den 15. juli 1922 døde Jørgen Svenstrup af et hjerteslag, kun syg i få minutter.
Beboerne, der gennem så mange år havde kendt de to lærere, hvis gerning og levevis havde sat sit præg på skolebørn og unge gennem to generationer, glemte ikke mindet om disse to usædvanlige lærere.

I 1928 blev en stor og smuk natursten placeret ved skolen med Svenstruppernes navne og årstal samt indskriften:

Knud Svenstrup Lærer i Hjortsvang 1850 - 1885

Jørgen Svenstrup Lærer i Hjortsvang 1885 - 1917

De talte sandt om smaat og stort

og jævnt om alt det høje.


(Vers-linierne er fra Grundtvigs sang: "Der skinner en sol i lys og løn", 1841).




Mindestenen ved Hjortsvang Skole.


Læs om anbringelsen af mindestenen i Infoteket under afsnittet >artikler< med underafsnittet >Erindringer< og >Jens Jørgen Markussen fortæller<.
Under menupunktet >Om Østerskovgaard< fortælles om genvordighederne med flytningen af mindestenen fra dens oprindelige plads i Boring, til den endelige placering ved Hjortsvang Skole.


Opdateret d. 30.7.2020